black smoke on startup&bad gas mileage

Discussion in '6th Generation (1996-2000)' started by Gav_ek4, Sunday 20th Dec, 2009.

  1. Gav_ek4 Top Contributor ★ ★ ★ ★ ☆

    black smoke on startup&bad gas mileage

    my ek4 is smoking more than my gran,


    on first startup in the morning if you blip the throttle im getting large puffs of black smoke


    on top of the fact my fuel consumption has dropped to about 18mpg


    car used to do about 120miles to 20quid with mixed driving


    now im struggling to see 100miles to 25quid with mixed driving


    i know its using oil but it always has(since i put an engine flush through it:Frown: )


    only things done since my consumption dropped is a unbranded 4-1 manifold that i bought off hotsuma


    Any ideas why im getting shite fuel consumption and black smoke that seems to clear up when warm :Angry:
     
  2. donzo Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    O2 sensor by the sounds of things?


    Also reset the ECU if you've done exhaustage changes. Cleared up problems with idling for me.
     
  3. Gav_ek4 Top Contributor ★ ★ ★ ★ ☆

    cheers donny, everyones saying o2 sensor.....time to get raped at honda for a new one


    ill reset the ECU in a bit see if it makes any difference,


    will prob just wait till i get 689rs b16 in january :Smile:
     
  4. donzo Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Nice one :Smile: bet you're looking forward to that!
     
  5. Gav_ek4 Top Contributor ★ ★ ★ ★ ☆

    bound to be better than ma 170 odd k b16 that burns a litre of oil a month lol
     
  6. donzo Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Give "Lucas oil protect" a go. Totally transformed my B16B and regenerated my seals. Put some in with every oil change and hasn't used a drop :Smile: